Llibres

POESIA

esteve plantada

Sense témer l'abisme

Sis anys després de l'impacte que va suposar Implosions (Labreu, 2007), Anna Gual mostra amb L'ésser solar un discurs en expansió, fresc com en la primera temptativa, de tensió vivificadora i ple d'intuïcions. Però, si bé el primer llibre ja furgava en la necessitat d'explorar el dedins i de plantejar-se l'existència més enllà del mur dels versos, és amb la punyent precisió d'aquest L'ésser solar que els mots reafirmen, sense concessions, que hi ha una veu pròpia que ressona i es fa necessària.

Tal com escriu Lluís Calvo a l'epíleg que clou el llibre, Anna Gual “és una poeta de fondàries intemporals, que baixa als inferns i els afronta sense por”. I és allà, furgant en el trau de la vida, que la lectura d'aquest llibre fa vertigen i que, al mateix temps, enganxa, captiva i permet saltar sense témer l'abisme. No hi haurà final feliç, però tant se val.

El batec de L'ésser solar no pot ser més contundent: allò dit és també viscut, pensat i exposat, i ens interpel·la sense esperar cap resposta.

Angoixa vital i veritats universals

És per això que “Les coses no són el que semblen ser, / sinó tota la resta” i que la veu poètica s'amplifica a través d'una mena de realisme màgic que beu tant de l'steampunk –“El doctor li ha obert en canal la caixa toràcica / per extreure-li el cor i canviar-li l'engranatge”– com de l'angoixa vital d'uns poemes que irradien veritats universals.

L'ésser solar és, en aquest sentit, brillant: una mena d'assaig sobre el fet d'existir que parla del no-retorn, amb versos que no busquen fer feliç el lector. Res de natures mortes. Perquè la potència d'aquesta lírica viu en el sacseig i en dissimula una essència aparentment crepuscular a través de l'exposició del record del record de l'amor, dels amants, de la poesia que viu en constant meravella, com si escriure fos viure i equivocar-se –“Si sabés com dir / que no dir és millor”.

L'ésser solar revela una veu, la d'Anna Gual, que fa gran el present a través del futur, una poeta que diu coses, que sap com dir-les i que no té por d'interrogar el lector amb troballes incòmodes i, alhora, tan lluminoses.

L'Ésser solar
Anna Gual
Editorial: Lleonard Muntaner Palma, 2013 Pàgines: 80 Preu: 11 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona